Probiotika är ingen nyhet. Människor har kunnat njuta fördelarna av probiotiska bakteriestammar i årtusenden. Det var inte förrän vår moderna livsstil gjorde entré, med exempelvis industrialiserad matproduktion och frikostig förskrivning av antibiotika, som bristen på de goda bakterierna började märkas. Internationell forskning har konstaterat ett tydligt samband mellan avvikelser i tarmfloran och olika typer av fysiska och psykiska sjukdomstillstånd. Exempelvis matkänslighet, IBS, diabetes, fetma, allergi, astma, autoimmuna sjukdomar, autism, depression, multipel skleros (MS) och myalgisk encefalomyelit (ME) kan ha koppling till förändringar i tarmfloran.

Men hur hjälper man sin tarmflora på traven? Det kan vara en riktig utmaning i dagens samhälle, men visst finns det saker du kan göra. Med rätt kost kan du mata dina goda bakterier och ge dem rätt förutsättningar för att må bra.

Prebiotika

Prebiotika betyder “före liv” och fungerar som mat för de goda tarmbakterierna – probiotika.

I vissa livsmedel finns det komplexa kolhydrater från fibrer och stärkelse som inte bryts ner, utan istället fungerar som mat (prebiotika) för de goda bakterierna i tarmen.

Mata dina goda bakterier

exempel på livsmedel med prebiotika

Frukt

Kiwi, banan (gärna omogen)

Grönt

Vitkål, lök, broccoli, sparris, kronärtskocka

Snacks

Mörk choklad, valnötter

Spannmål

Havregryn

Snabbfakta om
mjölksyrabakterier och probiotika

Probiotika
Probiotika är benämningen på mikroorganismer som har hälsofrämjande egenskaper i kroppen. Vanligtvis avser man mjölksyraproducerande bakterier såsom laktobaciller, bifidobakterier och vissa streptokocker men även jästsvampen Saccharomyces boulardii.
Mjölksyrabakterier
Mjölksyrabakterier är inte alltid probiotika. Det finns många olika mjölksyrabakterier som är indelade i familjer, släkter, arter och stammar. För att få klassificeras som probiotika måste positiva hälsoeffekter ha påvisats. Mjölksyrabakterier (laktobaciller) går utmärkt att äta även för den som är laktosintolerant.
Olika sätt och olika effekt
Även om probiotiska bakteriestammar kan ha vissa gemensamma egenskaper, så fungerar de på olika sätt och ger även olika effekt.
Kombination av utvalda bakteriestammar
Genom att isolera bakterier och screena dess effekter, kan en kombination av utvalda bakteriestammar ge ytterligare effekt.
GutMagnific®
GutMagnific® innehåller vetenskapligt framtagna kombinationer (konsortium) där olika bakteriestammar samarbetar för effekt på flera nivåer. Vår sammansättning av bakteriestammar återställer samspelet mellan tarmfloran, immunsystemet och tarmens barriärfunktion.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.